Veelgestelde vragen

 • Waarom is er onder de plunge pools van Wilan geen betonplaat nodig?

  Veel plunge pools worden uit een mal gefabriceerd of uit dunne platen gelast. Het resultaat is een waterdichte dunne schil, maar nog geen plunge pool. Het bad mist namelijk nog de sterkte om het gewicht van het water te kunnen dragen. Om dit te kunnen, moet het bad op een betonplaat rusten. Wilan plunge pools zijn zó sterk dat het bad zonder deze betonplaat geplaatst kan worden.

 • Zonder betonplaat verzakt een plunge pool toch?

  Een met water gevulde plunge pool is heel zwaar en zou daardoor kunnen verzakken. Er wordt vaak gedacht dat een betonplaat dit voorkomt, maar dit is niet waar. Een betonplaat maakt het geheel nog veel zwaarder en helpt juist niet tegen verzakken.

  Schroefpalen en beton
  Er zijn bodemsoorten die van zichzelf erg zacht of instabiel zijn, denk bijvoorbeeld aan veengrond wat sterk inklinkt. Als een bodem inklinkt en daarmee onder het bad wegzakt zal het bad mee bewegen, ook een Wilan plunge pool kan namelijk niet zweven. De enige remedie is in zo'n geval om met schroefpalen op een stevige lager gelegen bodemlaag te funderen. Deze palen worden altijd gecombineerd met een betonplaat zodat de puntbelasting van de palen verdeeld wordt over het oppervlak. Op stevige zand of kleibodems is een dergelijke fundering echter niet nodig.

  Voordelen
  Het maakt het plaatsen niet alleen veel eenvoudiger maar ook flink goedkoper. Je hebt het dan al vaak over duizenden euro's. Maar er zijn meer voordelen: zo kan je je plunge pool gewoon mee verhuizen zonder een massief stuk beton in de bodem achter te laten. En het scheelt uiteraard ook gewoon een hoop gedoe en daar wordt iedereen blij van!

 • Wat kost een plunge pool eigenlijk aan energie?

  Er wordt vaak gedacht dat een plunge pool energie vreet. Dit valt echter reuze mee! Het is natuurlijk afhankelijk van de energieleverancier, of u zonnepanelen heeft en hoe intensief het bad gebruikt wordt. Zelfs zonder zonnepanelen praat je bij een gemiddeld formaat plunge pool meestal over niet meer dan een paar honderd euro op Jaarbasis.

   Als u vragen heeft of een berekening wilt, mag u ons altijd bellen op mailen.

 • Wat kost een warmtepomp aan energie?

  Warmtepompen worden steeds populairder, logisch want ze zijn ideaal voor plunge pools en zeer energie-efficiënt. Een simpel kostenplaatje is echter niet eenvoudig gemaakt. Het verbruik is namelijk sterk afhankelijk van hoe intensief je de warmtepomp gebruikt, hoe warm je het bad wilt hebben en wat de gemiddelde buitentemperatuur is. Toch gaan we proberen hier wat meer inzicht in te geven:

  Voor de plunge pool 400x250 bijvoorbeeld adviseren wij een Aquaforte 5.5kW full inverter in combinatie met een isolerend drijvend zomerdekje. Deze Aquaforte warmtepomp kan traploos z’n vermogen en warmte afregelen, het verbruik ligt daarbij tussen de 0.1 en 0.9kW per uur. Op vol vermogen en bij een prijs van 58 cent per kW stroom betaal je grofweg 53 cent per uur.

  In het begin van het seizoen zal de warmtepomp eerst de kou uit het bad moet warmen, het staat dan zeker 8 uur per dag aan gedurende enkele dagen. Daarna ga je bijwarmen en afhankelijk van je temperatuurwensen en weersomstandigheden draait het dan tussen de 2 en 4 uur per dag. Dat kost je in dit voorbeeld dus rond de 1 tot 2 euro per dag.

 • Hoe plaats je een plunge pool?

  De plunge pools van Wilan worden compleet geleverd met een premium kwaliteit Hayward pomp/filterinstallatie, een ingebouwde skimmer, een onderafzuiging en inspuiters. Als filtermateriaal wordt er filterglas meegeleverd. Hetzelfde geldt voor het PVC leidingwerk inclusief kranen, aansluitstukken en 25 meter flexibele PVC-drukleiding. Zelfs de lijm leveren we mee.

  Wij weten dat het plaatsen van een plunge pool geen alledaagse klus is, maar met wat geduld en twee rechterhanden is het goed te doen. Wat u in grove lijnen moet doen? U begint met het uitgraven van het gat. U kunt dit zelf doen of uitbesteden aan een grondwerker of tuinman. Het is belangrijk dat het gegraven gat de juiste diepte heeft, waterpas is én recht is uitgevlakt.

  Een betonnen fundament is bij een stabiel dragende bodem niet nodig. Onze plunge pools zijn dusdanig sterk dat zij het gewicht van het water zelf kunnen dragen. Een vlakke ondergrond van gestabiliseerd zand (zand met een klein deel cement) is voldoende.

  Het leidingwerk van en naar het bad bestaat uit PVC-drukbuis en -leiding. U kunt dit vergelijken met de grijze PVCafvoer in uw keuken of badkamer, al gebruikt Wilan druk-PVC, dat dikker en sterker is. De verwerking is echter hetzelfde: simpel verlijmen met behulp van PVC-lijm. Het leidingwerk loopt van de pomp/filterinstallatie naar de plunge pool en weer terug.

  De pomp/filterinstallatie zet u op een droog plekje. Een garage of schuurtje in de buurt van het bad is ideaal. U kunt ook kiezen voor een apart hokje of ingegraven box bij het bad. Voor de pomp/filterinstallatie heeft u een geaard stopcontact nodig en indien mogelijk een afvoer naar het riool. De plunge pool kan naar wens worden afgewerkt met randstenen.

  Uiteraard wordt uw bad geleverd met een inbouwhandleiding waarin alle stappen duidelijk zijn omschreven. Heeft u toch nog vragen? Aarzel niet en neem contact met ons op!

 • Hoe houd je je waterkwaliteit goed?

  Handmatig
  Er zijn meerdere manieren om de waterkwaliteit op orde te houden. De meest eenvoudige methode is door het handmatig doseren van chloor. De pompfilterinstallatie pompt het water rond waardoor het chloor zijn werk kan doen. Belangrijk hierbij is de juiste hoeveelheid chloor toe te voegen. Te veel chloor in het water is ongezond en dient vermeden te worden.

  Zoutelektrolyse
  Zoutelektrolyse is een uitstekend alternatief. Er wordt 3-4 gram zout per liter water toegevoegd, door elektrolyse wordt dit zout oneindig omgezet in chloor. Het zwemwater wordt bij zoutelektrolyse over het algemeen als veel milder ervaren. Het zoute water kan overigens niet vergeleken worden met water uit de Noordzee. Dat is zeker 10 keer zouter. Zoutelektrolyse kan als geregeld en ongeregeld systeem worden ingezet. Bij een ongeregeld systeem past u aan de hand van de meetwaarden zelf de chloorproductie aan. Bij een geregeld systeem wordt de chloorwaarde door sensoren gemeten en aangepast.

  Geautomatiseerde systemen
  Een stap verder is een volledig geautomatiseerd systeem. Dit monitort niet alleen de chloorwaarde maar ook de pH en past beiden aan wanneer nodig. Een dergelijk systeem kan met zoutelektrolyse zijn uitgerust of op chloorbasis werken.

  Van alle vormen van waterbehandeling klinkt de volledig geautomatiseerde optie uiteraard als meest aantrekkelijk maar is ook het meest kostbaar.